Mnogi od nas pretpostavljaju da su kuća ili zgrada u kojoj žive dovoljno izolirani, ali računi za grijanje i hlađenje su nepotrebno visoki. Znamo da toplina ide prema gore i zato je dobar početak izolirati krov ili potkrovlje.

Ulaganje u Vaš dom sada ima više smisla nego ikada prije. Osim što zadržava toplinu unutar prostorija u zimskom periodu, izolacija od kamene vune održava ugodnu temperaturu i tijekom ljetnih vrućina. Energetski obnovljen dom trošit će manje energije za grijanje i hlađenje, istovremeno doprinoseći očuvanju okoliša i sigurnosti ukućana.

Izolacija krova između greda je tradicionalni način ugradnje toplinske izolacije. Ovakav način izolacije posebno je učinkovit u obiteljskim kućama u kojima se najveći dio toplinske energije gubi upravo kroz loše izoliran krov, a potkrovlje se koristi za stanovanje. Zvučna i toplinska izolacija omogućava bolju iskoristivost te topliji i ugodniji prostor. Na ovaj način ne gubi se dodatni prostor budući da kamenu vunu postavljamo između greda u potkrovlju.

Za kvalitetno izoliranje kosog krova između greda ROCKWOOL preporučuje Acoustic, Acoustic Extra i Multirock izolacijske ploče odličnih karakteristika za toplinsku, zvučnu i protupožarnu zaštitu.

Evo kako sami možete izolirati svoje potkrovlje:

  1. Koristeći metar izmjerite udaljenost između greda. Dobivenim mjerama dodajte 5-10 mm i označite ih na ploči kamene vune. Prilikom rezanja koristite rukavice i pilu duljine oko 15 cm.
  2. Ugurajte izrezane ploče kamene vune u prostor između greda. Ploče kamene vune trebaju biti iste debljine kao i grede.
  3. Drvene letvice pričvrstite okomito na grede, koristeći pritom vijke i odvijač.
  4. Između drvenih letvica postavite drugi sloj kamene vune, okomito u odnosu na prvi. Ukoliko je potrebno, pričvrstite ploče kamene vune na drvene letvice.
  5. Plastičnom folijom prekrijte kamenu vunu koristeći spajalicu. Ova folija štiti od vlage.
  6. Učvrstite gipsano-kartonske ploče koristeći pritom vijke i odvijač.
  7. Postavite traku na spojeve gipsanih ploča. Specijalnom masom prijeđite spojeve u širini dvije trake. Nakon sušenja, možete obojiti zidove koristeći valjak.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.