Kompaktan i jednostrano orijentiran stan u starijoj zgradi nudi razne mogućnosti za reorganizaciju prostora. Pazeći da se zadrži karakter građevine te aplicirajući aktualna tehnička rješenja moguće je stvoriti ugodan stambeni prostor koji reflektira osobnost korisnika.

Nakon nekoliko godina nekorištenja stan je bio u lošem stanju, a tlocrtna dispozicija nametnula je pojedina ograničenja kao što su substandardna kupaonica i razdvojene prostorije. Takav raspored i stanje nisu odgovarali potrebama novog vlasnika pa je tim Arhitektonskog studija Križnjak imao priliku u potpunosti transformirati stan.

Za početak, neadekvatnoj i premaloj kupaonici namijenjena je veća površina u kojoj je moguće organizirati prostor prema današnjim normama, a u ulazu je dobiven prostor za ugradbeni ormar. Velika „open space“ zona s vidljivim stropnim gredama povezuje funkcije dnevnog boravka i kuhinje. Sukladno preferencijama investitora, umjesto stola za blagovanje planirana je izvedba kuhinjskog otoka s izvlačnim šankom, koji se koristi i za jelo i za pripremu hrane. Individualnost vlasnika stana podcrtava zid obložen keramičkim pločicama s ugradbenim kaminom i TV-om, čineći tako fokus dnevnog boravka.

U početnoj fazi projektiranja klijent je izrazio želju da dnevni i spavaći dio stana budu vizualno i funkcionalno povezani uz mogućnost odjeljivanja po potrebi. Tim Arhitektonskog studija Križnjak upotrijebio je rješenje u kojem staklena stijena s kliznim vratima povezuje dva prostora, a privatnost daje tamna zavjesa. Velika površina spavaće sobe iskorištena je tako da su osim kreveta predviđena dva velika ormara te je formiran i prostor za kućni ured.

Uz pomno razrađen arhitektonski projekt te precizne nacrte ugradbenog namještaja, dio rješenja su i 3D vizualizacije budućeg stana, u kojima je realistično prikazano kako će sve izgledati po finalizaciji radova i opremanja. Vlasnik stana je čitavo vrijeme uključen u projektiranje na način da iznosi svoje želje i potrebe, a projektantski tim traži optimalna prostorna, tehnička i estetska rješenja. Rezultat je novi stan koji je u skladu sa životnim stilom vlasnika i postaje idealan novi dom.

Fotogalerija (7)