Vertikalni vrtovi sve su više zastupljeni u urbanim sredinama, najviše zbog nedostatka prostora za vlastiti uzgoj svježeg povrća, začinskog, ljekovitog i ukrasnog bilja.

Ako niste u prilici ispuniti si želju i imati vlastiti zimski vrt donosimo nekoliko ideja za drugačiji uzgoj biljaka!

Ideje za vertikalne vrtove nadilaze dosadašnji dizajn klasičnog vrta, jer se njime ne postiže samo praktično korištenje prostora, već i estetska vrijednost biljaka i njihovog načina smještanja.

1. Uzgoj bilja u pletenim košarama

Pletene košare su idealne za terase i balkonske zidove, te stvaraju rustikalni dojam. Cvatuće ili začinsko bilje posađeno u košarama može se sezonski nadopunjavati novim vrstama.

Time se postiže raznolikost i u prehrani, ali i vizualnom dojmu biljaka!

2. Vrt u kuhinji

Uzgoj začinskog bilja najbolji je u kuhinji, kada je pri ruci! Odaberite sadnice najčešćih biljaka i posadite ih u posude, te ih objesite po svom ukusu!

3. Vertikalni vrt uza zid stepenica

Bijeli zid, na kojem se nalaze viseće posude s cvijećem, stvarat će dodatnu zaštitu za cvijeće od vjetra, ali će i pomoći bržoj i duljoj cvatnji.

4. Vertikalni vrt u dnevnom boravku

Police u dnevnom boravku mogu se s posudama s biljkama ukomponirati s dragim predmetima, kao što su knjige, suveniri i slično. Tako će biljke doći do posebnog izražaja, a police daju boju i šarm u uređenju interijera.

5. Zid sa sukulentima

Sukulenti su odličan izbor za vertikalan vrt, zahvaljujući svojoj otpornosti i jednostavnom uzgoju. U prethodno obojene drvene okvire, (primjerice okviri za slike) posadite sukulente, a praznine između ispunite zelenom mahovinom.

Kombinacijom mahovine i sukulenata dobiva se biljna raznolikost i efektan vizualan dojam.

6. Viseće posude s cvijećem za dnevni boravak i blagavaonicu

Posude s cvijećem mogu se pričvrstiti tako da vise sa stropa, čime prostoriji daju poseban i neobičan izgled. Viseće tegle mogu se smjestiti u kut, iznad stola u blagovaonici, te u blizini prozora.

7. Vertikalni vrt u dvorištu od metalnih posuda i limenki

Limenke se mogu ponovno upotrijebiti kao posude za cvijeće koje se mogu objesiti uz ogradu. Limenke se mogu obojiti omiljenim bojama ili se mogu nabaviti metalne posude koje će dati zanimljiv kontrast bojama cvijeća.

8. Vertikalni vrt od plastičnih boca

Plastične boce i različite vrste plastične ambalaže mogu se ponovno koristiti kao posude za vertikalni vrt u dvorištu ili na terasi. Jednostavno je za izradu, jeftino i čuva se okoliš!

9. Vertikalni vrt od metalne rešetke

Metalna rešetka kao pozadina glinenim posudama s cvijećem stvara zanimljiv efekt u uređenju interijera. Metalnu konstrukciju možete postaviti uz zid dnevnog boravka ili predsoblja, dok metalnu žicu možete postaviti na terasu.

10. Viseći vrt u stubištu

Viseći vrt u stubištu pruža dobrodošlicu svim posjetiteljima. Jedinstvenog koncepta, viseće posude štede prostor, te dodaju boju i svježinu u hodniku.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/, https://www.pexels.com/, https://unsplash.com/

Fotogalerija (7)