Klijenti su nam se obratili nakon kupnje stana od 130 m2 s idejom da ga potpuno renoviraju, kako bi nekretnina građena 1980-ih postala ugodan stambeni prostor, uređen i opremljen po suvremenim standardima. Uz tlocrtno rješenje, investitoru su ponuđeni i 3D prikazi interijera, kako bi doživljaj novog prostora bio što vjerniji, a izvedba jednostavnija i brža.

Postojeće stanje stana prije renovacije

Postojeće stanje tlocrtno je imalo dobru organizaciju, jer je dvostrano orijentirani stan podijeljen u dvije osnovne zone: dnevni dio s boravkom, blagovanjem i kuhinjom uz ulaz i WC za goste te intimni dio stana gdje su četiri spavaće sobe različitih površina s internim hodnikom, kupaonica i dvije loggie.

Međutim, dnevni dio je potpuno razdijeljen na zasebne prostorije, što ne odgovara današnjem načinu života i potrebama korisnika. Nadalje, primjetan je nedostatak ormara i spremišnih prostora, što je jedna od ključnih stavki za praktičnu organizaciju života u stanu. Bitan zahtjev investitora bilo je i smanjenje površine jedne od soba u korist dodatne kupaonice.

Projekt renovacije stana od 130 m2

U projektu renovacije ulazni hodnik je smanjen kako bi se povećao dnevni prostor, koji postaje „open space“ zona za sve članove obitelji i goste. Zbog nedostatne visine, spušteni strop s ugradbenom rasvjetom projektiran je samo po obodu prostora.

Kuhinja L-oblika dobiva veće radne dimenzije sa šankom koji je ujedno i visoki stol prema prostoru za blagovanje. Dio prostorije uz veliku prozorsku stijenu mjesto je za kutnu garnituru, postavljenu tako da je sjedenje orijentirano prema kuhinji i blagovanju.

Na ovaj način ostvaruje se vizualna komunikacija između svih triju osnovnih funkcija u dnevnom prostoru, pa tako korisnici zajedno provode vrijeme bez obzira na to tko kuha, tko sjedi za stolom, a tko se odmara uz knjigu ili televiziju. Na ovaj prostor preko ostakljene klizne stijene nadovezuje se loggia, na koju se može pristupiti i iz glavne spavaće sobe. Tako je loggia ujedno i proširenje dnevnog prostora i kontakt spavaće sobe s okolišem.

Privatni dio stana već je imao dobru organizaciju, pa je bilo potrebno predvidjeti manje promjene prema zahtjevima klijenata. Uz postojeću kupaonicu s kadom određen je i prostor za dodatnu kupaonicu s tušem, bez WC-a. U svim sobama projektiran je novi namještaj izrađen po mjeri, uključujući krevete, ormare, stolove i ostalo.

Novi tlocrt stana 

Stanovi veće površine često znaju imati kompliciran tlocrt ili neracionalnu raspodjelu prostora. U ovom slučaju osnova je već bila jasna i ispravna, a zadatak projektanta je kroz savjetovanja s investitorima i kasniji tijek projektiranja doći do idealnog rasporeda svih životnih funkcija u stanu.

Uz tlocrt kao temeljni alat arhitektonskog izraza, bitnu pomoć čini 3D modeliranje, kroz koje i arhitekti i klijenti dobivaju jasnu sliku kako će budući prostor izgledati. Uz kvalitetnu komunikaciju te stručan i predan rad, rezultat projekta je zadovoljstvo korisnika svojim novim stanom.