Siguran, ugodan i zdrav dom nešto je čemu težimo ama baš svi. Kvaliteta života ionako uvelike ovisi o kvaliteti prostora u kome svakodnevno boravimo. Temperatura, kvaliteta zraka, razine vlage i akustika samo su neki od čimbenika koji utječu na stvaranje ugodnoga unutarnjeg okruženja, a kvalitetno izvedene zgrade izvana i iznutra pridonose dobrom zdravlju, poboljšavaju našu dobrobit i životni standard.

No, što ako je vaš dom s temeljima koji su možda udareni davno u prošlom stoljeću počeo osjećati teret vremena? Zapažate vlagu u kutovima, sumnjate u ispravnost instalacija, stalno negdje nešto “škripi”, teško održavate željenu temperaturu u prostorijama? Da, vrijeme je da izgovorite tu čarobnu riječ: renovacija. Pritom valja imati na umu da se u renovaciju treba ući dubinski, figurativno i doslovno.

Prava renovacija nije samo micanje ili dodavanje kakvoga pregradnog zida, osvježavanje zidova novim slojem boje ili kupnja novog kauča. Od renovacije očekujemo racionalnu potrošnju energije i sigurnost u bilo kojim okolnostima. Ili bismo barem trebali tako se postaviti. Jer, lanjski potresi otvorili su nam oči i pokazali su nužnost investicije u sigurniji i stabilniji dom.

Stoga, kad govorimo o renovaciji, ponajprije mislimo na izmjenu instalacija skrivenih iza zidova, podova i stropova, kao i na izolaciju. Izolacija od vrhunskoga materijala kao što je kamena vuna pomaže pri regulaciji temperature u prostoru te može drastično smanjiti troškove grijanja, hlađenja i ventilacije. Veća debljina kamene vune dodatno snižava troškove grijanja zimi ali i hlađenja u ljetnim mjesecima. 

Povećanjem debljine izolacije poboljšava se i energetski razred zgrade što svakako pridonosi većoj vrijednosti nekretnine, a u energetskoj obnovi pročelja ROCKWOOL izolacija iznosi svega desetak posto od ukupne investicije. Stanari nakon obnove, uz toplinsku, osjećaju i bolju zvučnu izolaciju jer kamena vuna upija buku izvana. 

Pritom takav zahvat ne mora biti financijski opterećujući s obzirom da Europska Unija iz svojih zelenih fondova obilato financira projekte renoviranja, kako obiteljskih kuća tako i stambenih zgrada. Također, i Vlada Republike Hrvatske preko Fonda za zaštitu okoliša podupire energetsku obnovu obiteljskih kuća i to bespovratno. Vremena su teška, ali ponekad u ovakvim situacijama donosimo i najbolje i(li) najracionalnije odluke.

Građanima se 2020. godine sufinanciralo do čak 60 posto iznosa ugradnje toplinske izolacije na pročelju, podu i krovu, zamjene stolarije energetski učinkovitijom kao i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Kombinacijom različitih mjera kućanstvo je moglo dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih novčanih sredstava.

Koliko je bitan interes za program obnove obiteljskih kuća pokazuje podatak da je na poziv Fonda lani ukupno zaprimljeno čak 7.386 prijava a novi javni poziv planiraju vrlo skoro. Prilika je to da renovacija ne ostane samo poželjna misao, nego da se ostvari konkretno ulaganje u bolju, zdraviju i sigurniju budućnost.