Projekt uređenja trosobnog stana na Trešnjevci

2 min

Trosobni stan na Trešnjevci se u skladu s ovim projektom prvi puta preuređivao nakon gotovo 50 godina, koliko je zgrada stara. Stan je bio vrlo dobro očuvan, pa su novi vlasnici isprva namjeravali napraviti minimalne zahvate zbog financijskih razloga.

POSTOJEĆE STANJE:

NOVO STANJE:

NOVO STANJE, VARIJANTA:

Međutim, analizom tlocrta zaključeno je da bi se rušenjem zida između kuhinje i hodnika dobio puno kvalitetniji prostor, jer postojeća „stambena“ kuhinja – kuhinja s blagovaonicom odvojena od boravka – ima međusobno previše razmaknute kuhinjske elemente, dio za kuhanje odvojen od ostalih elemenata prolazom do stola, a nema mjesta za dovoljno velik stol.

Rušenjem nenosivog zida prema hodniku i izbi, kuhinja se mogla smjestiti na dno prostorije tako da je sudoper s perilicom zaklonjen od pogleda u prostoru bivše izbe, a otvorio se veliki prostor u kojem se može smjestiti stol za čak 12 osoba. Time je i boravak spojen s prostorom blagovaonice i kuhinje, a ulaz u stan postaje ugodniji s pogledom na novoformirani veliki prostor.

Kako je na podu kuhinje bio linoleum, donesena je odluka da se u cijeli novoformirani prostor izvede plivajući pod (postojeće stanje je bila cementna glazura bez sloja stiropora), u kojem su smještene cijevi za novo centralno grijanje.

Naime, u stanu je grijanje bilo na plinske peći. Cijevi tako do soba idu u slojevima poda, a do radijatora u sobama iznad poda, uglavnom skrivene namještajem.

Budući da je ovakve zahvate bolje napraviti dok stan nije useljen, tj. naknadno se teško odlučiti na njih jer se stan ne bi mogao koristiti neko vrijeme, vlasnici su se odlučili na veći kredit kako bi ih financirali. S obzirom na to da je nakon izvedbe došlo do velikog povećanja cijene rada, to se pokazalo kao odlična financijska odluka.

Na podu je zadržan originalni hrastov parket osvježen brušenjem i slojem laka, a vrata su također obnovljena i osvježena novim slojem bijele boje. Špricana površina stropova je izglađena te su zamijenjena ulazna vrata i vanjska stolarija.

Kompletno su preuređeni kupaonica i WC. U prostor WC-a je dodan mali umivaonik, a vrata su okrenuta da se otvaraju na van.


Blok kuhinja, katalog

Kuhinja je složena od dvije „blok“ kuhinje, duboke 45 cm. Elementi su izvučeni prema naprijed, a radna ploča je zamijenjena pločom dubine 60 cm, koliko su kuhinje inače duboke.

Gornji elementi kuhinja su, osim iznad sudopera, postavljeni na zid uz blagovaonski dio, budući da nije bilo mjesta iznad donjih kuhinjski elemenata, što se pokazalo kao estetski i funkcionalno dobro rješenje.

Namještaj u dnevnoj i roditeljskoj sobi izabran je u istom dekoru kao i kuhinjski radi kontinuiteta i mogućnosti premještanja, dok je za dječju sobu nabavljen dobro očuvan namještaj iz sedamdesetih kao reminiscencija na vrijeme izgradnje zgrade.

Autor projekta: ovlaštena arhitektica Zdenka Idžotić, dipl. ing. arh.
ARHIZED STUDIO d.o.o.