Živice kao zelena ograda imaju višestruku ulogu u uređenju vrtova: štite od pogleda ili snažnih vjetrova, te ukrašavaju vrt.

Sadnjom listopadnih živica ne postiže se značajnije očuvanje privatnosti tijekom zime, ali mogu smanjiti jačinu vjetra, a cjelogodišnja izmjena boje listova pridonosi privlačnosti vrta. Zimzelene vrste pružaju privatnost kroz cijelu godinu, no zahtijevaju malo veću brigu u odnosu na listopadne vrste.

Forzicija (Forsythia x intermedia)

Listopadni, cvatući grm prepoznatljiv je po svojim žutim cvjetovima koji najavljuju početak proljeća. U vrijeme cvatnje, na granama nema listova koji ne zaklanjaju pogled na cvjetove.

Uz osunčano mjesto, dobre drenaže i povremeno zalijevanje, forzicija će se najbolje istaknuti kao živa ograda, ali i uz samu ogradu.

Božikovina (Illex aquifolium)

Bodljikavih, sjajnih listova, božikovina je vazdazeleni grm koji naraste oko 9 m. Na ženskim se biljkama pojavljuju crvene bobice, pa se zajedno trebaju saditi i muška i ženska stabla.

Preferira sunčano ili polusjenovito mjesto. Na tržištu je dostupan velik broj sortimenata koji se razlikuju u nijansama boja listova, te plodova.

Lovorvišnja, lovor trešnja (Prunus laurocerasus)

Idealna za sadnju na sjenovitom mjestu, na različitim tipovima tla. Listovi lovorvišnje su okrugli, sjajni i zadržavaju svoj atraktivni izgled tijekom cijele godine.

Brzorastuća je živica koja brzo zaklanja od pogleda. Orezuje se barem jednom godišnje.

Tuja (Thuja occidentalis)

Uz velik broj dostupnih kultivara na tržištu, tuja se odlikuje najbržim rastom od svih četinjara. Otporna je na niske temperature (do -25°C) i snažne vjetrove, te može rasti na svim tipovima tla (osim tala koja su sklona nakupljanju vode). Postiže visinu od oko 10 m, te se orezuje jednom godišnje.

Šimšir (Buxus sempervirens)


Sitnih, okruglih ili ovalnih, sjajnih listova tamnozelene boje. Odlična je zimzelena vrsta za oblikovanje, a orezuje se u proljeće. Preferira osunčano mjesto ili polusjenu, na vlažnom tlu. Visina ovisi o kultivaru. Sporog je rasta, te se uglavnom sadi kao niska živica.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Mediteranska vazdazelena vrsta, u vrtu se lijepo uklapa s ostalim biljem. Mirisni listovi mogu se koristiti u kulinarstvu, dok u isto vrijeme, odbijaju komarce.

Jednostavan je za oblikovanje i može izdržati niske temperature. Naraste između 60 i 180 cm. Plavi cvjetovi pojavljuju se u zimu i rano proljeće.

Hibiskus (Hibiscus syriacus)

Listopadni grm, velikih cvjetova koji cvatu sredinom ljeta, pa do kraja jeseni. Naraste između 2.5 do 3.5 m. Iako tolerira polusjenu, najviše će se cvjetova postići na sunčanom mjestu. Podnosi sušu, vrućinu i vlažnost. Orezuje se u proljeće.

Fotinija (Photinia x fraseri)

Brzorastuća vazdazelena živica, zeleno-crvenih listova. Orezuje se dva puta godišnje, te se time potiče rast crvenih listova. Uspijeva na svakom tipu tla, ali ono mora biti dobre drenaže.

Naraste između 4 i 5 m. Kako bi njezin izgled još više došla do izražaja, može se saditi u kombinaciji s drugim živicama.

Autor: M.R.
Izvor slike: https://pixabay.com/, https://unsplash.com/