Vintage ukras makrame vratio se u interijer! Ova starinska vještina vezivanja čvorova kojom se izrađuju pletene dekoracije za zid, ukrasi za stolove i stolice, ljuljačke, torbe, nakit, ogledala i razne druge stvari posebno je bila popularna u 60-im i 70-im godinama.

Zapravo, postoji uvjerenje da je umjetnička forma vezanja nastala u 13. stoljeću i bila na vrhuncu u viktorijansko doba.

Makrame danas

Makrame se veže uz boho stil uređenja i danas je vrlo popularan kao DIY uradak. Njegova posebnost je upravo u tome što je handmade, odnosno unikat.

Koristi se kao dekoracija za blagdane, za svečanosti poput vjenčanja, kao dekoracija u eksterijeru i bezbroj je načina kako ga uklopiti u uređenje interijera. Na primjer, kao ukras na zidu može se postaviti u dnevni boravak, hodnik, spavaću sobu…

Pogledajte nekoliko ideja kako iskoristiti makrame za uređenje interijera!

Materijali za makrame

Za izradu čvorova se većinom koriste razni prirodni i sintetički materijali kao što su vuna za tkanje, pamučna, jutena, lanena ili sintetička vlakna. Debljina može biti različita, a boje se također biraju prema željama. Pletenje se najčešće radi preko obične drvene grane.

Na internetu se nalaze brojne video i foto upute za izradu macramea, s detaljnim prikazom koraka kako biste što uspješnije savladali ovaj zadatak. Dovoljno je da naučite izraditi nekoliko osnovnih čvorova i moći ćete sami stvarati zadivljujuće ukrase.