Sobno bilje ima estetsku ulogu u uređenju prostora, ali i pridonosi kvaliteti zraka. Svojim prisustvom, biljke će dnevni boravak pretvoriti u primamljiviju prostoriju za provođenje vremena.

Odabir sobnog biljka razmatrajte prema količini dostupne svjetlosti te veličini prostora koji će zauzimati.

Donosimo nekoliko prijedloga biljki za dnevni boravak!

Monstera (Monstera deliciosa)

Debelih, sjajnih i neobičnih listova, monstera je brzog rasta u širinu i visinu. Podnosi različite jačine svjetlosti, te može biti smještena u polusjeni i sjeni. Odgovaraju joj temperature između 20 i 30°C. Listove treba redovito zalijevati i prskati finom maglicom.

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Jednostavnog uzgoja, idealan je za stanove kojima nedostaje prostora. Sadi se u viseće košare i lončanice. Može se smjestiti na manje police, stolove te čak objesiti sa stropa. Ne voli direktnu svjetlost, kao ni prečesto zalijevanje.

Kaktusi (porodica Cactaceae)

Jednostavni za uzgoj, a ne zauzimaju puno prostora. Zahtijevaju zalijevanje jednom tjedno, dok u zimskom periodu to može biti i rjeđe. Smjestite ih na osunčano mjesto koje nije na direktnoj Sunčevoj svjetlosti. Zbog svoje jednostavnosti mogu se uklopiti u različite stilove uređenja dnevnog boravka.

Afrička ljubičica (Saintpaulia spp.)

Cvjetovi se pojavljuju u tamnijim nijansama plave, roze, bijele i ljubičaste boje zbog čega će dati kontrast bojama dnevnog boravka. Vrste tamnijih listova zahtijevaju više svjetlosti u odnosu na one svjetlijih listova. Afričkoj ljubičici odgovara dobro strujanje zraka i zalijevanje jednom tjedno.

Alocasia (Alocasia spp.)

Jedinstvenih, dramatičnih dvobojnih listova, alocasia zahtjeva dobro propusni supstrat i visoku vlagu tla tijekom rasta. Odgovara joj indirektno osvjetljenje, ali se treba izbjegavati južna pozicija. Između zalijevanja ostaviti da se supstrat osuši. Odgovara joj povremeno prskanje listova.

Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Brzog je rasta te ga treba povremeno orezivati. Odgovara mu indirektna svjetlost, a posebice mu odgovara mjesto kod prozora sa zavjesama. Tijekom proljeća i ljeta fikus gumijevac zahtijeva vlažan supstrat i povremeno brisanje listova mokrom krpom. Zimi zalijevati jednom do dva puta mjesečno.

Autor: M.R.
Izvor slika: https://unsplash.com/