Naše druženje u okviru portala Webgradnja.hr započet ćemo serijom ''How to'' priloga u sklopu kojih ćemo opisivati procese izrade i adaptacije stvari te popravaka i prenamjene istih. Pričat ćemo i o korisnim trikovima kojima se možemo služiti u procesima obnavljanja manjih kućanskih majstorskih poslova.

Ako se ohrabrite iskušati u ovako nečemu preplavit će vas specifičan osjećaj zadovoljstva kad shvatite da ste starom komadu namještaja sami udahnuli novi život. A ni vaš novčanik neće biti nesretan, to jamčimo.

Kad bi postojala nekakva restauracijska početnica svakako bi prvo obradila temu kako obnoviti ili dotjerati stari drveni stol.

Svakog stola tri dana dosta

Bez obzira na to želite li vratiti u život stari i istrošeni stol ili ga želite nadograditi ili popraviti - uvijek krenite s namjerom da to učinite zadržavajući izvorni dizajn.

Razni su oblici adaptacije starih predmeta te uz one vizualne (crtkarije, decoupage tehnika, oblaganje i ukrašavanje stolova keramičkim pločicama i sl.) mi smo se ovog puta odlučili na jednostavne radnje bojenja i lakiranja.

S obzirom na to da su stari stolovi izrađeni većinom od prirodnih materijala (drvo, furnirani iver paneli, šperploča) obrada njihovih površina nije zahtjevna, a prije nego što se bacimo na posao moramo odraditi pripremu. Priprema za rad podrazumijeva nabavu materijala za rad i zaštitne opreme, stoga će nam trebati:

  • Zaštitna maska za lice
  • Zaštitne naočale
  • Brusni papir
  • Vibracijska brusilica za drvo (opcionalno)
  • Pištolj/fen na vrući zrak (opcionalno)
  • Kit za drvo
  • Špahtlica
  • Osnovna boja za drvo (stain)
  • Završni lak za drvo
  • Kist/valjak/sprej

Osim prethodno nabrojanog trebat će vam prostor i strpljenje. Naoružajte se potonjim.

Po stolu se stan poznaje

Kako bi svaki posao reparacije starog drvenog namještaja bio profesionalno odrađen (vrijedi i za vrata, prozore, klupe, stolce…) površine prvo moramo dobro oprati. Za pranje koristimo običnu mlaku vodu te četkicu ili krpu.

U pojedinim slučajevima potrebne su i otopine za skidanje prljavštine s drveta ili odstranjivanje staroga laka poput kemijskih reagensa koji su optimalni za uklanjanje akrilnih te vodenih boja i lakova. S obzirom na stupanj oštećenosti površine, što procjenjujemo sami, bitno je da uklonimo sve mrlje i obradimo pukotine u staroj boji.

Ako su stara boja ili lak jako dotrajali, mogu se odstraniti i pištoljem/fenom na vrući zrak. Kako stupanj dotrajalosti starih boja i lakova koji se nalaze na drvenim površinama koje želimo obraditi ovisi od slučaja do slučaja, mi ćemo se držati one stare i efikasne metode - uklanjanja i pripremanje podloge brusnim papirom. Za taj proces ne smijemo zaboravimo staviti zaštitnu masku, a bilo bi dobro te radnje odraditi na otvorenom.

Kako bi površine ispale što podatnije za bojenje i kako bismo u konačnici bile odlične i glatke, moramo se voditi u procesima brušenja različitim granulacijama brusnog papira.

Brusni papir je sačinjen od papirnate podloge na koju je zalijepljen većinom cirkon ili pijesak različite veličine ili granulacije koja će od početka brušenja grubo uklanjati staru boju i lak te u konačnici fino polirati površinu. Stoga, bitno je krenuti s papirom veće granulacije te postepeno mijenjati granulaciju kako se približavamo kraju obrade (Primjer: papir granulacije 100 – 120 – 150 – 180 -220…).

Treba voditi računa o tehnici brušenja te smo zato kao opciju stavili brušenje s vibracijskim električnim alatima koji pojednostavnjuju i ubrzavaju posao, a predmet čine bolje obrađenim.

Isto se može odraditi i ručno upotrebljavajući držač za brusni papir. U tom će vas slučaju umjereni kružni ili pravocrtni pokreti uzduž goda odvesti do željenog izgleda. Nakon procesa brušenja ne zaboravite sve detaljno otprašiti kako bi nanošenje boja bilo što uspješnije.

Površinu je potom potrebno premazati temeljnom bojom (opcionalno) i nastaviti s nanošenjem osnovne boje te potom i laka.

Boje i lakovi

Temeljnu boju koristimo iz više razloga. Ako smo na površini rupe i pukotine popunili kitom za drvo, temeljni premaz tada izjednačuje površinu, popunjava neželjene ogrebotine, jača i štiti površine od vremenskih utjecaja ili neželjenih posjeta kukaca i štetočina. Stvaraju tako mat podlogu na koju završna boja lakše prianja. Korištenje temeljnih premaza je isto tako opcionalno, ovisno o podlozi na koju se nanosi i vrsti završne boje i laka.

 

Kako ovo radimo možda i prvi put, na dobro otprašenu površinu će biti dovoljno nanijeti lazuru za drvo ili bilo koju drugu boju koja je namijenjena za nanošenje na drvo. O svim opcijama temeljnih i završnih premaza za drvo najbolje se informirati u specijaliziranoj trgovini boja i lakova.

Boju, lazuru ili lak najjednostavnije je nanijeti valjkom koji ravnomjernim potezima može stvoriti odličnu površinu. Pritom se treba voditi naputcima za namjenu valjka.

Boje i premaze razlikujemo prema sastavu glavne aktivne tvari od koje su napravljeni, u domaćoj upotrebi najpopularniji su boje i lakovi na bazi: akrila, alkidnih smola, ulja i dr.

Najjednostavniji i najpopularniji su oni na bazi vode. Jednostavno se koriste, nemaju neugodnih mirisa i u konačnosti lijepo izgledaju bez uporabe završnog transparentnog lak premaza. Izbor boja i lakova prepuštamo vama, a za lijep konačan izgled predmeta koji ćete bojiti dobro pripremljena podloga je jamstvo dobrog završnog izgleda.

Bojiti također možemo kistovima i sprejevima kojima možemo ujednačeno nanositi boju koja će se u konačnici brže osušiti od prethodno opisanog procesa.

Konačan izgled vašeg stola ovisi o mnogočemu, a način obrade i završna boja može učiniti čuda, kako za izgled tako i za funkcionalnost stola. Kad napravite cjelokupni plan ne preostaje vam ništa drugo nego pustiti „A je to“ melodiju i krenuti u akciju.