Nakon često dugotrajne izgradnje ili potrage za optimalnom nekretninom, povoljne lokacije, budžeta, tlocrtnog rasporeda i orijentacije, kreće posao i dodatne odluke oko uređenja interijera.

 

 

Prilikom renoviranja starog stana, srušen je nenosivi zid između kuhinje i hodnika te ukinuta izba, kuhinjski elementi su prebačeni uz fasadni zid i stvorio se veliki prostor za blagovanje i druženje

Uzevši u obzir veličinu i osvijetljenost prostorije te tlocrtni raspored – položaj vrata i prozora, razmišljamo kako se želimo osjećati u prostoru. Svatko ima osobne preferencije, a ako prostor koristi više ukućana, traži se rješenje u kojem se svi osjećaju podjednako ugodno. Na atmosferu utječu boje, teksture materijala, transparentnost, veličina i raspored pojedinih komada namještaja, rasvjeta. Svi ti elementi trebaju stvoriti dobro povezanu kompoziciju. 

Odabir boja i materijala utječe na atmosferu prostora 

No istovremeno, koliko tlocrt dozvoljava, treba razmisliti o mogućnostima rasporeda namještaja. O navikama ukućana ovisi da li je važnija grupa za sjedenje, blagovaonski stol ili možda kuhinja. Ponuda namještaja je takva da omogućava različite životne stilove – tako recimo ako dnevni boravak koristite i za spavanje, opcije su vam od različitih mogućnosti garnitura na razvlačenje do podiznih kreveta koji se zaklapaju na zid i po danu su dio ormara. Stol za jelo može služiti i za povremeni rad, a ako se malo koristi i tu se može razmišljati o sklopivoj varijanti. Za veća društva, ovisno o veličini prostora, rješenje je stol na razvlačenje. Kuhinja može biti mala i priručna, a može poslužiti i za spremanje stvari koje inače ne spadaju u kuhinju, a rjeđe se koriste, kako bi se iskoristio prostor pod stropom koji je teže dostupan. 

 Blagovaonski stol na razvlačenje 

   

Kuhinja u visokom prostoru male tlocrtne površine je projektirana tako da se maksimalno iskoristi visina – u gornjim ormarićima se drže rjeđe korištene stvari.

 U kupaonici također postoje razna rješenja za povećanje površina ormara i polica, tako i u spavaćim sobama, tako da svaka stvar ima svoje mjesto. 

Zid iza sanitarija (gore) i radnog stola (dolje) iskorišten je za konzolne ormariće.

U trgovinama je moguće kupiti gotov namještaj te namještaj koji se dodanim elementima prilagođava tlocrtnim mjerama stana. Pojedini komadi se obično nude u nekoliko boja i tekstura. Namještaj je moguće vidjeti uživo prije kupnje i u nekim slučajevima dogovoriti manje prilagodbe. Usluga ponekad uključuje mogućnost konzultacija s arhitektom ili dizajnerom i prijedlog slaganja namještaja, često s vizualizacijom. Većina dobavljača ima cjelokupnu ponudu vidljivu na internet stranicama, tako da se može dobiti ukupni dojam ponude prije dolaska u dućan. Ono što nije izloženo u dućanu, moguće je naručiti s rizikom da ne dobijemo ono što smo zamislili. Prije takve narudžbe potrebno je provjeriti mogućnost povratka neodgovarajuće robe. U odabiru dosta pomaže ako stranica ima ocjene kupaca. Osim toga, u trgovinama je povremeno moguće naći odgovarajući komad na sniženju. Osim dostave, dobro je ugovoriti i montažu, kako bi se izbjegli problemi oko vraćanja namještaja u slučaju da se otkriju funkcionalni nedostaci. Vrijeme dostave je uglavnom do dva mjeseca.

Kuhinja kupljena u trgovini – desno od ladica je otvoreni element kojim se dopunjava ostatak zida nakon postavljanja elemenata modularnih širina

Dobavljač je u dogovoru s vlasnikom stana i projektantom prilagodio garnituru za sjedenje na način da se dva dijela mogu koristiti odvojeno – dodana je noga na desni dio te je na oba dijela na spoju dodana kožna obloga. Police i oblogu je izradio stolar prema nacrtima. 

Garsonijera za iznajmljivanje je vrlo male širine, pa su naručeni trosjedi po mjeri kako bi se mogli koristiti i razvučeni.

 Sve više vlasnika nekretnina se odlučuje na narudžbu namještaja kod stolara, koji po potrebi surađuje s tapetarom, staklarom ili keramičarom, jer tako imaju mogućnost korištenja visine prostorija do stropa, pune širine zida, a u tlocrtnom smislu podjele duljine zida na jednaki broj elemenata namještaja, tj. ne koriste se modularne širine elemenata. Veći je izbor materijala, dekora, boja i kombinacija materijala. Namještaj je moguće lakše prilagoditi dimenzijama prostorija, nepravilnostima i općenito, bolje iskoristiti prostor. Stolar također može pomoći u prenamjeni postojećeg namještaja ili prilagodbi namještaja iz trgovine.  

Nakon nekoliko godina korištenja pokazala se potreba za većim brojem ormarića, pa su izrađeni konzolni na zidu iznad sudopera u istom materijalu.

  

Kuhinja je složena od dvije gotove blok kuhinje povoljne cijene i prilagođena tlocrtu. Gornji elementi koji nisu mogli biti postavljeni iznad donjih radi prozora, postavljeni su jedni iznad drugih konzolno na zid uz stol. Na donjim elementima su radne ploče svakog elementa zamijenjene jednom pločom veće dubine duž svih elemenata.

Kako bi se optimalno iskoristio budžet u funkcionalnom i oblikovnom smislu, prednost je angažirati arhitekta ili dizajnera namještaja s adekvatnim iskustvom. Projektant dogovara s vlasnicima sve bitne aspekte za odabir ukupnog dojma interijera: boje, materijale, teksture, rasvjetu. Analiziraju se potrebe svih ukućana kako bi se maksimalno iskoristile mogućnosti koje pruža tlocrt stana i budžet. Analiziraju se osobni ukusi kako bi konačni izgled interijera pozitivno djelovao na raspoloženje svih stanara.

Parket intenzivne crvenkaste boje uklopio se u ostatak interijera korištenjem drvnog dekora iverala u boji sličnoj boji parketa

U slučaju da se želi omogućiti buduća prodaja stana s namještajem dobro je odabrati neutralne boje i materijale koji odgovaraju većini ljudi kako bi namještaj dodao vrijednost stana. Ako se dobro riješi unutrašnjost ormara, promjenom fronti se prostor u budućnosti može prilagoditi budućim vlasnicima ili osvježiti sadašnjim. 

Fronte kuhinja su izvedene od mediapana u boji prema dogovoru s vlasnikom. U budućnosti se mogu osvježiti istom ili drugom bojom.

U dogovoru s vlasnicima nastavlja se s nacrtom unutrašnjosti ormara na način da se mogu optimalno rasporediti stvari koje treba smjestiti u njih, tj. analizira se koliko je potrebno mjesta za vješanje dulje i kraće odjeće, polica, ladica i slično. Ovisno o estetici i funkciji odabire se način otvaranja vrata ormara. U kuhinji se posebno mora obratiti pažnja na to da je prilikom korištenja sve lako dostupno uz minimum pokreta. 

Polica za knjige (gore) je prilagođena otvoru prema kuhinji. Iznad prolaza je dodatna polica. Raspored ormara (dolje) – širine i dubine odjeljaka prilagođene su nepravilnom zidu sa oknima za instalacije. Sve je kasnije zatvoreno širokim kliznim vratima s ogledalima. 

Kako je danas dnevni dio stana – dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica - obično u istoj prostoriji, odlučuje se u kojoj mjeri će tri dijela biti oblikovno povezana. Ne treba zaboraviti ni na uređenje balkona ili lođe, na kojoj se, neovisno o veličini, također može oblikovati ugodan prostor. Projekt, osim projekta namještaja po mjeri, uključuje i odabir boja zidova i/ili tapeta, odabir i raspored rasvjete, dizajn spuštenog stropa ako je to omogućeno, odabir tekstila – tepiha, zavjesa, ukrasnih jastuka, garniture za sjedenje, stolova i stolica i ostalih komada za koje se odluči da se kupuju gotovi te optimalni raspored umjetničkih slika, ogledala i sl. 

Vitrina uz blagovaonski stol projektirana je tako da vizualno povezuje namještaj kuhinje s tv komodom, tako da je korištena kombinacija crnog Fenix dekora i mediapana obloženog drvnim furnirom. Oblikovno je povezana i s kaminom ugrađenim u zid od gips kartonskih ploča.

Na kraju, projektant obično koordinira sve struke uključene u izvedbu interijera. Njih mogu uključivati osim stolara i keramičar, staklar, parketar, električar, te dobavljači sve opreme i dekoracija. 

Stol je izveden od ploče medijapana (u željenoj dimenziji) koja je obložena velikoplošnom keramikom, na podlozi od čelične konstrukcije obložene drvnim dekorom.

   

Garderoba je izvedena po mjeri prostorije, od iverala s drvnim dekorom. Podijeljena je na dijelove za vješanje, izvlačne police, police za obuću, i sl, prema potrebama korisnika. Fronte su izvedene od stakla, ogledala i ploča. Okviri fronti su bojani u boju po narudžbi. Rasvjeta u spuštenom stropu postavljena je uz rubove ormara, a dodatna rasvjeta postavljena je unutar ormara. 

 Kuhinjski poluotok je izveden po mjeri na način da je ostavljen prolaz u kuhinju dovoljne širine da se mogu izvući strojevi u slučaju potrebe. Izveden je od iverala u dva odabrana drvna dekora, od kojih se jedan ponavlja u boravku. Postolje je pozicionirano na rub parketa.

Motiv crta i kvadrata korišten za logo frizerskog salona pojavljuje se u interijeru na namještaju, u uzorku poda i stropnoj rasvjeti. 

 

Dobavljač klupe je isporučio dodatni materijal na molbu kupca, pa su stolar i tapetar po mjeri napravili naslon. 

Kreveti s tapeciranim dijelovima su na napravljeni po narudžbi prema nacrtima projektanta. 

  

Kuhinjski otok je napravljen od dvije vrste laminama (vrsta velikoplošne keramike), uzorka mramora, u suradnji stolara s dobavljačem keramike. Na drugoj strani otoka su kuhinjski elementi. Ista keramika je korištena u izradi obloge kamina i zida iza

    

Boje s tepiha pojavljuju se na garnituri za sjedenje, jastucima, stoliću i slici

Projekt i izvedba obično traju dulje nego se očekuje, pa se treba naoružati strpljenjem, uložiti u kvalitetne stručnjake i rezultat će biti prostor koji stanarima i gostima uvijek pruža osjećaj dobrodošlice.

Autor: ovl. arh. Zdenka Idžotić, dipl. ing. arh.

Fotogalerija (33)