Peterosobni stan je stan trostrano orijentiran: dnevni dio na jug i zapad, a spavaći na jug i istok.

Vlasnik stana se odlučio na moderni interijer u zagasitim bojama i dominantnom crnom. Za crni pločasti materijal odabran je Elgradov Fenix koji je mat površine, otporan na ogrebotine i na kojem ne ostaju tragovi prstiju. Uz njega, za dnevni boravak i glavnu spavaću sobu odabrana je furnirana iverica, a za ostali dio drvni dekor iverala.

Dnevni boravak ima veliku grupu za sjedenje i uz nju crni stolić. Tv komoda je izrađena u kombinaciji crnih i furniranih ploča. Zid iza tv-a toniran je u sivu boju. Garnitura za sjedenje je orijentirana prema tv-u na jednoj strani i kaminu na bioetanol na drugoj. Kamin je izveden kao udubina u zidu, obložen tamnosivim  laminamom (velikoplošne keramičke ploče).

Na uglu zgrade, između dnevnog boravka i blagovaonice je lođa koje je s oba prostora povezana velikim staklenim stijenama.

Kamin je duljim stranom okrenut prema boravku, a kraćom prema blagovaonici. Taj zid prema blagovaonici je predviđen za veliku vitrinu koja je projektirana kao estetska poveznica između kuhinje i boravka. Vitrina se sastoji od jezgre – okvira u furniru i crnih polica pričvršćenih na njega u obliku meandra. Dimenzije polica prilagođene su visini kamina. Dio je zatvoren staklenim frontama, a dio otvoren.

Kuhinjske plohe su većim dijelom izvedene od crnog Fenixa, kao i kuhinjski otok, osim donjeg reda konzolnih ormarića koji su u furniranoj iverici. Radna ploha i pozadina kuhinje izrađena je od laminama iste antracit sive boje boje kao i kamin.

Zid i spušteni strop kuhinje tonirani su u istu sivu boju kao i zid iza tv-a – dodatni vizualni element koji, osim materijala za namještaj, povezuje cijeli dnevni prostor.

 

Namještaj izrađen je po mjeri, prema nacrtima projektanta. Osim navedenih komada, izvedeni su ugradbeni ormari sa staklenim kliznim frontama u ulaznom prostoru i hodniku, bijeli ormarići u kupaonici, te ormari u spavaćim sobama. U glavnoj sobi je krevet također izrađen po mjeri.

Rasvjeta se sastoji od reflektora, nadgradne stropne rasvjete, traka ugrađenih u spušteni strop i kružne visilice iznad stola za jelo, sva u crnoj boji.

Autor projekta: ovl. arh. Zdenka Idžotić, dipl. ing. arh.

Fotografije: Goran Rapaić

Fotogalerija (46)