Trostrano orijentiran stan nalazi se u mirnom dijelu Trešnjevke. Boravak je prostran, spavaće sobe su srednje veličine. Osim kupaonice s još jednim zasebnim wc-om, stan ima spremište uz kuhinju, balkon uz boravak i ulazni hodnik.

Parket u stanu je od bambusa, lakiran u prilično intenzivnu crvenkastosmeđu boju. Kako ploha poda ne bi previše dominirala nad ostalim komponentama interijera, za namještaj je odabran drvni dekor iverala u boji sličnoj boji parketa. Kombiniran je sa sjajnim i mat bijelim iveralom, pa   tako uz bijelu boju zidova, koja je zadržana radi dojma prozračnosti i većeg prostora, daje dvije dominantne boje u interijeru. Kombinacija se proteže kroz sve sobe stana kako bi se postigao ujednačeni dojam.

U dogovoru s vlasnikom, za kuhinju je odabran sjajni bijeli iveral, a za ormare mat bijeli iveral.

Kako je drvni dekor sa svojim uzorkom i bojom dominantan, bijeli dijelovi namještaja su ostavljeni čisti, bez ručkica, kao okvir drvnom iveralu.

Iako je projektom predviđena pozicija štednjaka uz prozor, projektom je pomaknut u centralnu pozicije gdje je mogla biti smještena kemijska napa, s obzirom da stan nema  mogućnost spajanja nape na vertikalnu cijev.

Donji red konzolnih ormarića iznad radne plohe je dijelom u drvnim plohama, dijelom u staklu. Iako je isprva planirano prozirno staklo, na kraju je postavljeno mutno staklo, jer je kupljena napa zahtijevala dio vertikalnog kanala unutar ormarića, koji je kao i ostatak korpusa u drvnom iveralu. Metalni okviri staklenih fronti su bojani u smeđu boju najsličniju iveralu.

Desno od staklenih fronti je skrivena plinska vertikala, a prostor se uz radnu plohu koristi za kafe aparat i grijač vode, tj. aparate koji se najčešće koriste. Tri police na pozadini od iverala uz prozor služe također za najčešće korišteno posuđe i doprinose dinamičnom dojmu kuhinje.

Iako je prvotno planiran manji poluotok s dvije barske stolice, ipak je izveden samo konzolni produžetak radne plohe uz kojeg se još treba odabrati adekvatna stolica, pa ulaz u kuhinju ostaje prostran.

Za konzolne ormariće korišten je obični iveral u drvnom dekoru, a za radnu plohu i pozadinu   su naručeni listovi dekora otporni na vlagu koji su lijepljeni na ivericu, s obzirom da u tom uzorku nema gotovih ploča za naručiti.

Kako u hodniku nema dovoljno mjesta za ormare, velika niša predviđena za televizor je oblikovana u kombinaciju ormara i niše za televizor. Ormari su duboki 60 cm, a kako je ploča iza televizora odmaknuta od zida, cijeli prostor djeluje pliće nego stvarno jest.

Uz prozor, pokraj ormara je omogućena postava radnog stola, a desno od televizora uz prazan zid,  električnog klavira.

U kuhinji, hodniku i uz tv ormar drvni dekor korišten je i kao zidna obloga.

Blagovaonski stol je od crnog prozirnog stakla, s metalnim nogama, a prednost mu je da se na oba kraja može jednostavno produžiti za po 40 cm. Stolice također imaju crne metalne noge, vrlo su udobne i stabilne, a presvučene su tamnozelenim tekstilom. Zelena boja se pojavljuje i na jastucima na sjedećoj garnituri i na višebojnom tepihu uz nju.

Garnitura za sjedenje je odmaknuta od prozora radi boljeg korištenja radijatora te kako bi se moglo prići prozoru, pa je prostor koji je ostao desno od prozora iskorišten za police. Iza same garniture je ormarić s poklopcem odozgo, predviđen za rezervnu posteljinu.

Kombinacija namještaja od bijelih ploča i crvenkastog drva podsjeća na unutrašnjost jahte, pa je slika s nautičkim motivom dodatno pojačala takav dojam.

Ulazni prostor je iskorišten za ormare koliko je bilo moguće. Uz ulazna vrata je otvoreni dio za vješanje i klupu kako se uz vrata ne bi previše suzio prostor. Uz njega je visoki ormar za kapute koji skriva i plinsko brojilo, a u užem dijelu hodnika je plitki ormar za cipele koji s ulazne strane izgleda dvostruko šire zbog obloge koja prelazi preko pozadinskog zida.

U spavaćim sobama su međusobno jednaki ormari unutar kojih su integrirani noćni ormarići. U roditeljskoj sobi je dodan samostojeći noćni ormarić s ladicama za drugu stranu kreveta, a u dječjoj/radnoj sobi su dodani konzolni ormarići iznad prostora predviđenog za podizni radni stol.

Na lođi je mali stol s dvije stolice, a u kupaonicama su postavljeni konzolni ormarići koliko je omogućeno prostorom i instalacijama.

Stan je u procesu useljenja, pa će u narednim mjesecima vlasnik dodati vlastiti pečat odabirom slika, fotografija i ostalih detalja.

 

Autor projekta: ovl. arh. Zdenka Idžotić, dipl. ing. arh.

Fotogalerija (51)