Povećanom urbanizacijom, sve je popularnije uređenje balkona jednogodišnjim ili višegodišnjim biljnim vrstama. U skladu sa željama i mogućnostima, predložene su ideje kako urediti veće ili manje terase u prostor za odmor, ali i ukras stambenog prostora.

1. Vertikalni vrt

Vertikalni vrtovi odličan su izbor za one kojima nedostaje prostora na balkonu. Kako bi što bolje iskoristili prostor, postavite vertikalne vrtove u kojima možete posaditi svoje omiljeno cvijeće, ali i povrće, te začinsko bilje.

2. Natkrivena terasa

Ukoliko terasu želite zaštiti od sunca, pogleda ili jednostavno radi vizualnog dojma, terasa se može natkriti. Time ćete osigurati veći hlad biljkama i produljiti vlastiti boravak na terasi.

3. Minimalistička elegancija

Samo jedna posuda sa cvijećem, također može mamiti poglede prolaznika! Jednostavnost, bez puno dodataka, terasu će učiniti zanimljivim i sofisticiranim prostorom.

4. Osunčana terasa

Terasa s puno svjetlosti, odličan je prostor za uzgoj cvijeća. Kombinirajte cvjetove iste vrste u različitim bojama, kako bi se postigao kontrast i povećala atraktivnost balkona! Kod previše sunca, biljke se mogu zaštiti suncobranima ili drugim materijalima za zaštitu od sunca.

5. Viseće tegle za cvijeće

Dostupne u različitim nijansama i oblicima, pričvršćene uz ogradu terase stvaraju dojam prirode, bez zauzimanja puno prostora.

6. Maksimalno iskorištenje balkonskog prostora

Ovakvi će balkoni zasigurno dobiti najviše pažnje prolaznika, koje će zainteresirati svojom *brojnošću biljnih vrsta? na maloj površini.

Na balkonu se mogu smjestiti različite vrste biljaka, no obratite pažnju na njihove potrebe, veličinu i zahtjeve, te pokušajte kombinirati biljke sličnih zahtjeva.

7. Tajni vrt na terasi

Tajni vrt na terasi, dostupan samo odabranima, pružit će Vam najveći oblik privatnosti.

Posadite biljke penjačice, drveće, te tropsko bilje koje će Vas svojim velikim listovima zakloniti od pogleda, a u isto vrijeme, dati dojam divljine i egzotike.

8. Dnevna ili radna soba na otvorenom

Terasa u ovom slučaju ima dvostruku namjenu: prostor za odmor, ali i rad! Užurban život ponekad zahtjeva i rad kod kuće, ali rad na terasi okružen biljem, lakši je i produktivniji u odnosu na rad u zatvorenom prostoru!

Uz blagi povjetarac i prisustvo biljaka, opuštenije ćete se osjećati i lakše izvršiti svoje zadatke!

9. Minijaturne terase

Terase koje imaju vrlo malo prostora, također se mogu iskoristiti kao prostor ukrašen biljem. Postavite viseće žardinjere, koje mogu biti postavljene tako da vise sa stropa ili ih postavite na ogradu terase!

Terasu možete i ispuniti posudama s biljem, sukladno Vašem ukusu!

Autor: M.R.

Izvor slika: https://unsplash.com/, https://pixabay.com/