Pri kupnji starijeg stana, često se ne može na prvi pogled prepoznati potencijal za adaptaciju u udoban i ugodan obiteljski dom po suvremenim standardima. Međutim, uz dobro oko kupca i suradnju s arhitektima može se doći do rješenja koje će zadovoljiti sve potrebe za novim stanom. Klijenti su se timu Arhitektonskog studija Križnjak javili već prilikom samog procesa kupnje stana kako bi bili sigurni da kupuju nekretninu s potencijalom.

Stan s terasom i vrtom, u prizemlju manje zgrade iz 1920-ih u širem središtu grada, pokazao se kao prostor koji će uz kvalitetno projektiranu i izvedenu adaptaciju postati idealan novi dom za obitelj.

Projektiranje adaptacije stana

Stan je kupljen u dobrom građevinskom stanju, te se nije zadiralo u nosivu konstrukciju zgrade, ali je kontaktiran statičar kako bi klijenti i projektanti bili sigurni da se svi radovi mogu izvesti bez poteškoća. Postojeći tlocrt ima odlike građanskih stanova, gdje su uz ulično pročelje smještene međusobno povezane prostorije dnevnog boravka i malih soba, dok je u središtu tlocrta, blizu ulaza, pozicionirana kuhinja s izravnom vezom prema terasi.

Pozicija dnevnog boravka zadržana je uz ulično pročelje, a reprezentativnost prostorije naglašava karakteristični erker s prozorima ispod kojeg je projektirana klupa za sjedenje. Dvokrilna vrata prema kuhinji zamijenjena su velikim ostakljenim kliznim vratima, čime je dobivena prostrana i otvorena dnevna zona po „open space“ konceptu, ali je pritom i ostavljena mogućnost odvajanja prostorija.

Kuhinja je organizirana linijski, s kuhinjskim otokom koji se s druge strane koristi kao šank. U istom prostoru smješta se i veliki stol za blagovanje, pa tako ova prostorija, uz dnevni boravak, postaje težište funkcioniranja stana gdje će se obitelj vjerojatno najčešće okupljati. Kao treća sekvenca dnevne zone, na prostor kuhinje i blagovanja nastavlja se velika terasa povezana s vrtom. Pritom se koristi zadana tlocrtna dispozicija, ali se organizacijom prostora i pravilnim raspoređivanjem funkcija postiže jednako vrednovanje unutarnjeg i vanjskog prostora stana, što je bitan element za obitelj s djecom i kućnim ljubimcima.

Hodnik s ugradbenim ormarima uz ulaz vodi do roditeljskog dijela stana. Organiziran je kao „en suite“ soba s garderobom i kupaonicom. Sama soba ima dostatnu površinu za veliki bračni krevet, radni prostor s dugačkim stolom te ugradbene ormare. U roditeljskoj kupaonici, kao i u dječjoj, postavljaju se dva umivaonika, a osim tuša roditelji na raspolaganju imaju i kadu kraj prozora.

Dvije sobe uz ulično pročelje dobivaju degažman s ormarima kako bi mogle funkcionirati zasebno, te se organiziraju kao dječje sobe s ormarima i radnim stolovima te krevetima većih dimenzija. Ovaj dio stana dovoljno je odvojen od ostatka kako bi djeca imala komfor, ali je i dobro povezan s dnevnim boravkom i kuhinjom.

Osim detaljnih nacrta, do kojih se došlo kroz nekoliko varijanti idejnog rješenja, klijenti su dobili i 3D vizualizacije svog budućeg stana, kojima je vjerno prikazano kako bi sve u konačnici trebalo izgledati. Novi vlasnici sudjeluju u svim fazama projektiranja te se nastoji ispuniti očekivanja svakog člana obitelji. Prostrane sobe, velik broj ormara i polica, prostor za zajedničko blagovanje i druženje unutar stana ili u dvorištu te ugodan i topao dnevni boravak donose obitelji idealan novi dom u kojem će rado provoditi što više vremena.